Från kallpressad linolja till linoljefärg - tillverkning med miljöfokus

Odlad i ett optimalt klimat

Vår kallpressade linolja framställs av linfrö som odlas och skördas i västra Skåne, dels från egen odling och dels från kontrakterad odling av duktiga kollegor. Odling av lin i Sverige i allmänhet och Skåne i synnerhet ger en optimal produktkvalitet tack vare det nordliga odlingsklimatet. Linoljan får en kort torktid samtidigt som linet alltid skördas under goda förhållanden.

Genom våra år i branschen har vi på Boställets Lin HB lärt känna linoljan på djupet och lärt oss hur den hanteras på bästa möjliga sätt. Läs gärna mer om vår produktion under rubriken "Metod"

Linoljans fördelar

Vår kallpressade linolja har mängder av fördelar. Eftersom den består av 100 % ren linolja är den vattenavvisande. Den är tunnflytande och har därmed hög inträngningsförmåga vilket gör den idealisk för impregnering. Linolja framställd i Sverige har dessutom en väldigt hög halt linolensyra, något som gör oljan snabbtorkande. Eftersom den inte innehåller några lösningsmedel eller andra tillsatser är linoljan även mycket miljövänlig.

- Vattenavvisande

- Bra som impregnering

- Snabbtorkande

- Miljövänlig
 

Skördning av lin

Kokt eller rå linolja?

Boställets Lin HB tillverkar både rå och kokt kallpressad linolja och levererar till återförsäljare i hela Sverige. Huruvida du bör välja rå eller kokt linolja är beroende av vad du ska använda oljan till, men vid tillverkning av linoljefärg är kokt linolja att föredra. Rå kallpressad linolja har den minsta molekylen och är överlägsen till impregnering och grundning före målning. Är du osäker på vilken variant du bör välja kan du kontakta oss, eller fråga någon av våra återförsäljare.

- Rå linolja för impregnering och grundning

- Rå linolja som bas i olika träoljor

- Kokt linolja för linoljefärg

- Kokt linolja för ytbehandling av trä inomhus

Pump vid framställning av linolja i södra Sverige

Användningsområden

Kallpressad linolja från Boställets Lin HB kan användas till en rad olika saker. Exempelvis som ytbehandling för trä och omålade träytor såsom husfasader, paneler eller utemöbler, som rostskydd och underredsbehandling av bilar, för tillverkning av linoljefärg eller för ytbehandling av tegel, klinker och stenplattor. Linolja är en mångsidig och naturlig produkt!

 

- Ytbehandling av trä

- Klinkerolja, ytbehandling för tegel och stenplattor

- Rostskydd

- Som bas i olika träoljor

En traktor plöjer på en åker